maandag 6 januari 2014

Leesverslag bij stromingsboeken 1950-1980

Leesverslag bij stromingsboeken 1950-1980

 De komst van Joachim Stiller

Algemene informatie

a.       Titelbeschrijving:
Auteur: Hubert Lampo, titel: De komst van Joachim Stiller
Eerste druk: 1960 Gelezen uitgave: 25e druk 1980 plaats uitgeverij: Amsterdam
181 blz.
b.      Genre: magisch realisme
c.       Samenvatting:
Schrijver en journalist Freek Groenevelt ziet op een dag vier wegwerkers de straat openbreken om deze daarna weer dicht te maken, onverstoorbaar als engelen. Freek besluit om hierover een stukje in de krant te schrijven. Keldermans, de wethouder van openbare werken reageert op het artikel met een brief waarin het voorval wordt ontkend. Een dag later ontvangt Freek een brief uit 1919, waarin de gebeurtenissen over de wegwerkers voorspeld worden. De redactie van het literaire tijdschrift, waarin een lasterlijk stuk over Freek staat, ontvangt ook een brief, van Joachim Stiller. Hierin staat dat Freek een belangrijke opdracht heeft en dat hij niet belasterd mag worden.

In een tweedehands-boekenwinkel ziet Freek een zestiende-eeuws boek over het einde der tijden, geschreven door Joachim Stiller. Simone Marijnissen, een vriendin van Freek, heeft inmiddels een telefoontje van Joachim Stiller gekregen: zij mag Freek niet laten gaan. Zij gehoorzaamt door haar verloving te verbreken. Freek en Simone worden verliefd op elkaar, alsof het door hogerhand bepaald is. Stiller belt Freek op om hem moed in te spreken. Na een aantal dagen vol vreemde gebeurtenissen herinnert Freek zich een Amerikaanse militair die aan het eind van de oorlog door een explosie om het leven is gekomen: majoor Joachim Stiller.

Freek en Keldermans krijgen beiden een brief van Stiller waarin staat dat hij hen op het stationsplein wil ontmoeten. Maar voordat ze Stiller kunnen spreken, wordt hij door een lergertruck overreden. Stiller wordt overgebracht naar het mortuarium. Wanneer Freek drie dagen later een bezoek brengt aan het mortuarium, blijkt het lijk verdwenen te zijn.
(http://www.boekverslag.nl/Verslag/De+komst+van+Joachim+Stiller/)

Specifieke opdracht: verwerkingsvragen

a.       kenmerken:
1. Men gelooft in een hogere werkelijkheid.
2. geschiedenis
3.  gevoel en emotie spelen een belangrijke rol
b.      Voorbeelden:
1.       Op een moment noemt Geert Molijn dat Stiller misschien door de tijd zou kunnen reizen.
Ouspensky acht de mogelijkheid niet uitgesloten, dat er zich in het oneindig aantal tijdsdimensies, die tegelijkertijd heden, verleden en toekomst vormen, ontsporingen voordoen.’
  ‘Ik begrijp wat je bedoelt,’ hoorde ik Simone zeggen van uit het nevelige welbehagen, dat zich van mij meester had gemaakt. ‘Er zijn er, die uit hun hokje ontsnappen...’
  ‘Inderdaad,’ antwoordde Geert, ‘in die zin, dat het ik-bewustzijn zich splitst, misschien wel een talloos aantal malen, en meteen de conventionele, ik bedoel dus de schijnbaar unilaterale tijd doorbroken wordt. Misschien is op die manier de stelling te verdedigen, dat de zestiende-eeuwse Stiller tegelijkertijd de Stiller uit 1919 is, voor wie het op een of andere manier een klein kunstje was een brief te posten, die in 1957 besteld zou worden, aangezien hij tevens de Stiller is die jullie verleden nacht heeft opgebeld. Neen, Freek, onderbreek me niet... Misschien kan meteen ieder zogenaamd bovennatuurlijk verschijnsel door het toevallig zijdelings doorbreken van, nou ja, laat mij het de isolatie noemen, verklaard worden?...’
Blz. 135
2.        Het verhaal speelt zich af van het antwerpen van 1957. In het boek zijn er veel flashbacks naar de 16e eeuw en andere momenten ver terug in de geschiedenis. Doordat de hoofdpersoon Freek steeds tekenen van Stiller ziet, speelt geschiedenis een belangrijke rol in het verhaal.
3.       De gevoelens van Freek spelen ook een belangrijke rol. Door alle verwarrende gebeurtenissen die iets met Stiller te maken hebben, zoekt Freek hulp bij een psychiater. (hoofdstuk 17)
c.       In welke mate is het boek een exponent van de betreffende stroming
De komst van Joachim Stiller is niet het eerste boek wat Hubert Lampo geschreven in de stroming magisch realisme. Het is wel een goed voorbeeld van deze stroming en daardoor een geschikt boek om kennis te maken met deze stroming.


zaterdag 4 januari 2014

Leesverslag Joe Speedboot

Boekverslag Algemeen


Joe Speedboot

1.       A. auteur: Tommy Wieringa
titel: Joe Speedboot
Plaats van uitgave: Zutphen
Jaar van uitgave: 2005
druk: 26
aantal pagina’s: 315

B. Genre: Psychologische roman

C. samenvatting:
Joe Speedboot is een roman over liefde en rivaliteit, over een verlosser zonder belofte en een heroïsche odyssee. Het toont het lot van nieuwkomers in een Nederlands dorp, waar de last van het onverwerkte verleden op de inwoners drukt. De tragikomische maalstroom van gebeurtenissen geeft het ingeslapen dorp een onverwachte dynamiek waar het niet meer van zal herstellen. Tommy Wieringa schreef met Joe Speedboot een gedreven, aanstekelijke ontwikkelingsroman, met een hoofdrol voor de mateloze verbeeldingskracht van één man. Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is. Nauwgezet observeert Fransje hoe nog een nieuwkomer de natuurlijke orde van het dorp komt verstoren: Joe's stiefvader Papa Afrika, een zachtaardige Nubiër met gazellenogen die een kleine scheepswerf begint op de oever van de Rijn. Dan verschijnt de geheimzinnige Picolien Jane, een beeldschone Zuid-Afrikaanse, aan wie Fransje zijn kronieken opdraagt en voor wie levenslange vriendschappen op het spel worden gezet. In haar komen alle verhalen samen, met noodlottige gevolgen. Op originele wijze en met speels vernuft, toont Tommy Wieringa de loop van een geschiedenis, waarin niemand aan zijn bestemming ontkomt. (http://uitgelezen.punt.nl/content/2009/10/joe-speedboot)

2.       Verwachtingen:
Het boek werd aangeraden door verschillende Nederlands leraren. Daarom ben ik het boek gaan lezen. Het boek werd aangeraden voor jongens maar als meisje vond ik het boek ook erg leuk om te lezen.
3.       Motieven en thema’s
Thema:
Desillusie: veel personages in de roman hebben een toekomstverwachting die niet uitkomt.
Vriendschap, tussen Frans en Joe Speedboot.
Motieven: er zitten veel motieven in het boek. Ze volgen elkaar ook niet op maar lopen door elkaar heen. Enkele motieven zijn:
Vriendschap en verbroken vriendschap, verraad en bedrog, jaloezie en rivaliteit, het Messiasmotief, de dood, seks, overspel, het avontuur en de burgerlijkheid, boulimie, escapisme (het ontvluchten van de werkelijkheid).
4.       Beoordeling
a.       Schrijfstijl: Ik vind dat Tommy Wieringa een prettige schrijfstijl heeft. Hij schrijft op een manier dat het makkelijk leest maar wel literair verantwoord blijft. Wieringa schrijft in dit boek over zware thema’s maar hij doet het met humor.
“Er werden nog twee of drie meisjes verliefd op Engel en zo was hij vanuit het niets en zonder er ook maar iets voor te hebben gedaan de absolute prijsbok van het schoolplein. Zijn zakken puilden uit van de briefjes waarin met zenuwachtige vingers rode harten waren gestanst. Op eentje stond: 'I love joe.' Engel gaf het aan Joe. 'Verkeerd bezorgd', zei hij.”
Pagina 73
b.      Inhoud:
Ruimte: Joe Speedboot speelt zich af in Lomark. Het is een fictieve plaats. Later in het boek verplaatst het verhaal zich ook naar Amsterdam, waar PJ op dat moment woont.
Vertelperspectief: Het verhaal wordt verteld uit de ogen van Fransje. Hij houdt in zijn dagboeken de gebeurtenissen in het dorp bij. Af en toe lijkt het ook alsof er een alwetende verteller is.
5.       Eindoordeel

Ik vond Joe Speedboot een goed boek om te lezen. Vooral de schrijfstijl van Wieringa sprak me erg aan. Verder vind ik het knap van hem dat hij op een luchtige manier over een zwaar onderwerp kan praten en is zijn humor goed geplaatst in het boek.