zondag 22 april 2012

Escher

In de Zonnewijzer wordt een toespeling gemaakt op de werken van Escher. Ik heb een werk uitgezocht wat ik het er het beste bij vind passen:

Division.
In dit werk zijn talloze kleine wezentjes te zien die in elkaar passen. Elk mens kijkt er anders naar. Op het eerste gezicht lijkt deze tekening op een misvormd dambord, maar als je beter gaat kijken zijn het kleine salamanders die in elkaar passen. De een zal eerder de witte salamanders zien, terwijl de ander juist de zwarten ziet. Dit is te weerspiegelen op het verhaal van de zonnewijzer: Op het eerste gezicht lijkt het een onschuldig verhaal. Roos is doodgegaan aan de gevolgen van een zonnesteek omdat ze te lang in de zon had gelegen. Als een paar mensen beter naar het verhaal gaan kijken, vinden ze dat het niet klopt. Het leven van Roos bevat een aantal geheimen. Zodra ze beter gaan kijken, komen de geheimen een voor een uit en passen ze als puzzelstukjes in elkaar. De dood van Roos is een veel complexere situatie dan een zonnesteek.
Verscheidene werken van Escher passen goed bij de Zonnewijzer. De tekeningen van Escher zijn ingewikkeld maar kloppen altijd. Je hebt vaak wat meer tijd nodig om te realiseren wat er eigenlijk allemaal op papier staat. Escher werkt met gezichtsbedrog en dat is bij de zonnewijzer ook het geval. Het lijkt op een zonnesteek maar de doodsoorzaak is iets anders. Ook werkt Escher met twee kleuren, dat je hier symbool kunt stellen voor de de levens van Roos en Leonie. Leonie krijgt de opdracht om op Roos te lijken voor de katten. Deze taak neemt ze echter te serieus, en begint zoveel op Roos te lijken dat er misverstanden ontstaan bij andere mensen. Leonie leert zichzelf hierdoor goed kennen in het boek.

zaterdag 14 april 2012

Verwerkingsopdracht 1 omslag

Ton Anbeek, Vast.

Een rode kaft met de titel als legoblokjes. Ik vind het er maar raar uit zien. De kaft nodigt niet uit ttot lezen, de rode kaft vind ik afschrikken en door de legoblokjes lijkt het een jongensboek. Als ik dit boek zou moeten verkopen zou ik er een plaatje op doen en de titel wat duidelijker maken. het duurde voor mij even voor ik doorhad dat de legoblokjes de titel waren.

Tommy Wieringa, Joe Speedboot

Een witte kaft met een jongen en een stuk fruit. Het boek ziet er zomers uit, zo krijg ik gelijk zin om te lezen. De afbeelding op de kaft geeft de indruk dat het een zomers boek is. Dit is verkooptechnisch wel een goeie zet, zeker omdat de kaft past bij de doelgroep. Jongeren tussen de 13 en de 16. Het ziet er vrolijk uit, en dat spreekt deze doelgroep aan.

Maarten 't Hart, De Zonnewijzer

Getekende planten met daarover een gele sluier. Aan deze kaft kun je zien dat het boek al een paar jaar oud is. Het kaft en het lettertype zijn wat ouderwets. Het plaatje geeft niet zo goed weer waar het boek over gaat. Ik zou geen idee hebben als ik naar de kaft kijk. Als ik dit boek zou verkopen, zou ik de kaft vernieuwd hebben, ik denk dat weinig mensen hier op afstappen.

Renate Dorrestein, Een Hart Van Steen

Een huilend meisje in de armen van haar moeder. Het boek ziet er niet vrolijk uit. De kaft past wel goed bij het verhaal, het laat duidelijk zien waar het over gaat. De kaft is al een paar keer vernieuwd met andere plaatjes, maar ik vind dit de beste omdat het zo goed laat zien waar het boek over gaat.

Herman Koch, Het Dine
r

Een felblauwe achtergrond met een kreeft op tafel. Dit boek is erg opvallend door de blauwe kleur, hierdoor zul je het snel zien liggen. De simpelheid van een object en een lege achtergrond spreken me ook wel aan, een vrij moderne kaft. De kreeft past bij de titel van het boek. Al heeft de titel dan weer weinig met het verhaal te maken. Dat geeft een beetje een vertekenend beeld.